m.alp_alper
m.alp_alper
27 Mart 2008

DOGALGAZ VE ISITMA TEKNIKERININ YETKİLERİ

 Bana bir arkadasım  dogalgaz teknikerinin yetki ve sorumlulukları  hakkında mail attı  attıgı mail'i  size gönderiyorum . benim kafamı kurcalayan 5.madde oldu

sorumlu bir makina muhendisi olmadan hesaplamalar ve proje cizimlerinde  imza yetkileri varmı

şimdiden tesekkur ederim


DOGALGAZ VE ISITMA TEKNIKERININ GÖREV VE YETKILERI


1-Doğal gaz ile ilgili her türlü yapida ilgili kurulustan yetki belgesi almak kaydiyla tesis, tamirat, montaj, bakim ve onarim islerini yapmaya ve yaptirmaya,

 2-Isitma ile ilgili her türlü tamirat,montaj, bakim ve onarim islerini yapmaya ve yaptirmaya,

3-Dogalgaz ve isitma ile ilgili her türlü yapida kontrollük yapmaya,atasman,kesif,metraj, hakedis sartname hazirlamaya ve imzalamaya,

 4-Kurulan sistemlerin teknik özelliklerine uygun çalistirmaya muayene ve kabul islemini yapmaya, kendileri tarafindan yapilacak tesislerin bakim onarim, muayene baglanti ve kabulü için gerekli isleri tamamlamaya ve yapmaya,

 5-Dogalgaz ve isitma ile ilgili konularda her türlü yapida toplam kapali insaat alani 2000 m2 kat yüksekligi 5 kata kadar olan hesaplari yapmaya, plan proje çizmeye ve imzalamaya,

6-Dogalgaz ve isitma ile ilgili konularda plan ve projelerin çizimi ve teknik ressamligini yapmaya yetkilidir.

 

DOGALGAZ VE ISITMA TEKNIKERININ SORUMLULUKLARI



Ilgili idarelere karsi yönetmelikte belirlenen yetkilerine ve ihtisas ve istigal konularina göre, aldiklari islerin yürürlükteki Kanuna,imar planina, yönetmelige, ruhsat ve eki projelerine, Türk Standartlarina, Teknik sartnamelere, Is güvenligi tüzügüne, ilgili mevzuat hükümlerine, fen ve sanat ve saglik kurallarina uygun olarak tamamlanmasindan,Görevi ile ilgili plan proje ve hesaplarini yapmaya, fenni mesuliyetlerini deruhte etmeye, uygulamaya, kontrolluk, santiye sefligi,bilirkisi,experlik, hakemlik müsavirlik hizmetlerini yapmaya,Yapmis oldugu tasarim,gelisimi ve üretimlerin teknik yükümlüsü ve sorumlusudur. Ayrica yaptiklari islerin saglamligindan, niteliklerinden, usulsüz ve teknige aykiri yapilmis olmasindan dogacak zararlardan ayrica sorumludurlar.


serdaruklimek
serdaruklimek
27 Mart 2008

SORUM  SU OLACAK  ? BU  5. MADDE DE YAZAN YAZI  GEREGİNCE

yapida toplam kapali insaat alani 2000 m2 kat yüksekligi 5 kata kadar olan hesaplari yapmaya, plan proje çizmeye ve imzalamaya,  KISMINDA   BİR TEKNİKER  PROJELERE İMZA  ATIP GAZ ACABİLİİYORMU YA Nİ. ?




teknik_adam
teknik_adam
27 Mart 2008

alla alla bu maili atan arkadaşına sorarmısın nerden öğrenmiş bunları bende merak ettim şimdi


serdaruklimek
serdaruklimek
27 Mart 2008

BENCE  BOYLE BİŞEY  SOZ KONUSU DEGİLDİR? O ZMAN NEDEN MAKİNA MÜHENDİSİ ALIYOR OZ AMAN  FİRMALAR.  2  YILLIK TEKNIKER ALIR. BUYUK İŞLERİNİDE BASKA FİRMANIN MAK. MÜH. İMZALATIR HAKSIZMIYIM ?


axu2
axu2
27 Mart 2008

bırakın atsınlar, önemli değil zetacad gibi canavar bir program varken ve piyasada yapılan işler hepsi birbirinin tekrarı niteliğindeyken. yaptığımız işin mühendislik olduğunu pek zannetmiyorum.


VEYSEL BILGIN
Danışman VEYSEL BILGIN
28 Mart 2008

5.madde EPDK 4646 yasasina tabi gaz dagitim sirketlerinin sorumluluk kapsaminda degildir.Bagimsiz denetci kuruluslar,bayindirlik bakanligi ,belediye imar ile ilgili kuruluslar kapsaminda ki uygulamalarda gecerlidir.

EPDk mevzuatlarinda tekniker arkadaslrain statusu belirlenmestir.Turkiyede dogalgaz projelerine imza yetkisi sadece makina muhendisligi yetki dahilindedir.

SELAMLAR




VEYSEL BILGIN
Danışman VEYSEL BILGIN
28 Mart 2008

(25 Eylül 2002 tarihli ve 24887 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır)

 

Doğal Gaz Piyasası Sertifika Yönetmeliği

 

[1] [2] i) İç tesisat ve servis hatları sertifikası sahipleri, doğal gazla ilgili faaliyetlerinde, tesisatçı kadrolarında 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre düzenlenmiş belgelere sahip ya da mesleki eğitim veren okulların veya meslek yüksek okullarının doğal gaz, sıhhi tesisat, ısıtma gibi tesisat teknolojisi bölümünden mezun personel çalıştırmak zorundadır.

 

IBAREDEN ANLASILDIGINA GORE EPDK 4646 DOGALGAZ PIYASASI SERTIFIKA YONETMELIGINE GORE MESLEK YUKSEK OKULU MEZUNU DOGALGAZ ,SIHHI TESISAT ,ISITMA GIBI TESISAT TEKNOLOJISI BOLUMUNDEN MEZUN ARKADASLAR SORUMLU TESISATCI STATUSUNDEDIR.
 
 
Sanirim konu net olarak anlasilmistir. 
 
SELAMLAR



Ismail Ertuş
Ismail Ertuş
29 Mayıs 2017

Arkadaşlar Botaş düzenlemesinde doğalgaz proje çizim ve denetim yetkisi petrol ve doğalgaz mühendisleri,enerji mühendisleri bu alanda kurs bitirme sertifikası olan makine mühendisleri ve yeni düzenleme ile doğalgaz teknikerleri ne tam yetki verilmiştir. Alan ile ilgili yuksekokul lisanslı teknikerin bu yetkiye sahip olması 2 günlük kurs bitirme sertifikası alan bir muhendisten aşağıda olmasa gerek. Dikkat ederseniz ülkemizde çoğu projeleri teknikerler çizer mühendisler onay verir. Bu durumda bir doğalgaz teknikerini asağılamanın yersiz olduğunu anlamamız gerek aynı husus inşaat teknikerleri için de geçerli. Teşekkür ederim alakanız için.




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.