Merhabalar,
Pek Sayın Dostlar,
Aşağıda bilgilerini yazacağım mekan için, yerden ısıtmaya yönelikdoğalgaz kazan desteğinin yanı sıra güneş kollektöründen faydalanmayıdüşünüyorum.
Mekan
* 3 Katlı bir bina
* Toplam 480 m2
* Bina 5 cm 16 Dan. Neopor Strafor ile Mantolama edilmiş
* 25 cm. Bims Tuğla ile Örülmüş Dış Duvarlar.
* Çatı İzolasyonu Yapılı
* 5 kişi
* Ortalama Kullanım Suyu Tüketimi 150 lt.*5
* Düşünülen ve döşenecek boru uzunluğu 3940 metre
* Büyükçekmece İSTANBUL
Birkaç profesyonele danıştım teklif aldım, ama iyice kafam karıştı.
Bir firma şunu şöyledi=
Yaklaşık 40 Kw ısıya ihtiyacım olduğunu, bunun için 50 küsur kollektöryerleştirmemin lazım olduğunu. Kollektör ile destek almamın mümkünolmadığını söyledi.
Bir başka firma da şunu =
Yaklaşık 8 kollektör ile bu 40 Kw ısı ihtiyacımı, kışın en soğukaylarda kazan desteği ile hem kullanıma hem ısıtmaya yeteceğini söyledi.
%100 Güneş enerjisi ile ısınmanın mümkün olmadığını biliyorum.
Bilmediğim şudur: Kaç panel ile ve hangi oranda doğalgaz desteği ile bu mekanı ısıtabilirim. Güneşten Faydalandığımda, Ayrıca şunları da bilmem gerekiyor.
Akümülasyon Tankı olarak (Sıcak Su Depolama Tankı imiş galiba)
1)Boyler kullanıp kullanamayacağımı merak ediyorum.
2)Bu boylerlerin azami su sıcaklık depolama derecesini
3)Her bir kata ayrı ayrı boyler yerleştirmelimiyim ya da ne kadar lt.lik bir boyleri nereye yerleştirmeliyim'i.
4)Bu 8 Kollektör ile gündüz biriktirilen sıcak su ile gece boyuncayaklaşık 4-6 saat yerden ısıtmayı sürdürüp sürdüremeyeceğimi (banasöylenen bir bilgi de buydu.)
5)Yukarda belirtilen miktarda kollektörün,
ihtiyaç duyduğum sıcak su miktarını, ne kadar zamanda istenilen sıcaklığa ulaştırabileceğini,
6)Kollektör üzerinden güneş enerjisiyle ısıtılan sıvının Boyler içindebulunan suyu ısıtmasıyla kullanım suyuna ulaşıyoruz. Bu suyu yerdenısıtmaya verdiğimizde, yerden ısıtma kullanılmadığında donma tehlikesivar deniyor, Yani Böyler içindeki suyu aynı zamanda yerden ısıtmayavereceksek, ve bu suya antifiriz de koyamayacağımıza göre, nasıl birsistem oluşturmalıyız acaba.
7)Pe-xb veya Pe-xc boru yerine PE-RT boru nekadar fark eder.

Bu borulamanın altına serilecek izolasyon malzemesinde ne önerirsiniz.
Alüminyum kaplı bir XPS malzeme görmüştüm ben, ısı dağılımı açısından mantıklı gelmişti bana ama ???
(**Sayın Yıldız'a Teşekkürlerimi unutmadan hemen ileteyim.**)
Biraz uzun oldu ama, ilginizi rica ederim.