Sleeplessminds
Sleeplessminds
11 Temmuz 2009

GALVANİZ TESİSATTA OLUŞAN SORUN

Merhaba arkadaşlar,

Resimlerdeki galvaniz hat soğutma kulesi drenaj hattına aittir. Resimde de görüldüğü üzere galvaniz hat üzerinde beyaz lekenmeler oluşmuştur. Tesisat yaklaşık 4 aydır devrede.. Tesisattaki bu problemi tesadüfen farkettim. Beyaz lekeleri kazıdığımda galvaniz borunun leke altında kalan yüzeyi de kazınıyor ve bir alt galvaniz tabaka açığa çıkıyor.Bu problemin neden kaynaklandığı hakkında fikri olan var mı?

Paylaşırsanız sevinirim.

Saygılar...

Resimler Yayından Kaldırılmış


Sleeplessminds
Sleeplessminds
11 Temmuz 2009

Resimler Yayından Kaldırılmış




gencmuhendis
gencmuhendis
12 Temmuz 2009

bir çeşit korozyon olsa gerek...

http://teskon.mmo.org.tr/bildiri/2001-21.pdf

bu adrese bir bakın isterseniz..




gencmuhendis
gencmuhendis
12 Temmuz 2009

Galvaniz borularda meydana gelen selektif korozyon örnegi  bilinen galvaniz çözülmesidir.DIN normuna uygun olmayan  püskürtme galvanizli borularda ortaya çıkan bu durum demir-çinko alaşım fazı saldırısı sonucu kısmen metal çinko ihtiva eden partikül ayrışmasıdır.

Orthofosfat ve polifosfat veya silikat gibi miktara baglı katkılarda dozajlama korozyon,pas oluşumu ve çinko çözülmesine karşı kendilerini ispat etmişlerdir.Bu katkılar bölgesel şartlara göre uygulanmalıdır.Önemli olan kahverngi su oluşumu gibi,korozyon ilk göstergelerinde tedbirin alınmasıdır. 

Dış korozyon,galvaniz malzemelrde ortam neminden v malzemeyi çevreleyen yapının sünger gibi nemi uzun süreli tutmasından.kaynaklanmaktadır.yine nem etkisi farklı kaplamalar,alçı ile temas veya alçılı yapı malzemesi,magnezyumklorür katkılı yapı malzemesi ile yapılan kaplamalarda kendini gösterir.Dış korozyon suyun veya nemin tesisatta uzak tutulması ile saglanabilir.Eger bu mümkün degilse malzeme korozyona karşı izole edilmelidir.Buna ilişkin bilgilerde DIN 55928 normunda bulunmaktadır.

iyi çalışmalar dilerim..




ali orhun
ali orhun
12 Temmuz 2009

Yukarıda gencmuhendis hemşerimin bahis ettiği gibi,

temel  korozyon ve işletme/prosess  kimyasıyla ilgili2 sorun var,

ya kimyasala uygun malzeme veya çinko kalınlığı mikronu seçilmemiş,

yada kulanılan/tedarik edilen  malzemede galvanizleme uniform/uygun yapılmamış.

kolay gelsin




Sleeplessminds
Sleeplessminds
12 Temmuz 2009

Sayın gencmuhendis ve ali orhun değerli görüşleriniz için teşekkür ediyorum.

Saygılarımla




gencmuhendis
gencmuhendis
13 Temmuz 2009

bende tşk eder iyi çalışmalar dilerim..






Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.