Arkadaşlar 2 gündür kafam allak bullak oldu. İlk defa endüstriyel tesis yapacağım. Ölü hacim hesabı ve 300 mbar hesabı arasında gidip geliyorum. Önce size yapacağım tesisatı anlatayım. 300mbar servis kutusunda çıkıyoruz. Hattımızı çekerken G-160 rotary sayaç kullanıyorum. (2 x 800.000 kazan 2 x Brülör 1000kw Tüketim:231.6m3/h) sayaçtan önce hatta vana-filtre-sayaç-selenoid vana kullanıyorum. Kazan dairesine girdikten sonra hattı 2 ye ayırıyorum. her kazana 1 hat yani.
Bu tesisisin ölü hacim hesabını yaparken, debiyi ne alacağım?
servis kutusundan başlayıp A hattı,B hattı vs. diye giderek tek bi kazan hattını ve onun debisini mi alacağım yoksa toplam debiyimi alacağım?
Arkadaşlar
Ölü hacim konusunda bu sitede Sayın Bartrobel34 ün çok önemli açıklamaları var.Mutlaka okumalısınız.
200M3/H DEBİYE KADAR MÜŞTERİ GAZ TESLİM NOKTASI SERVİS KUTUSUDUR.200 M3 TEN büyük debilerde istasyon kurma zorunluluğu vardır. istasyonda kapasiteye göre çeik hat veya polietilen borudan çekilmelidir. s200 tipi kutular giriş basıncı 4 bar çıkış basıncı 21 mbar dır. s300 tipi kutular giriş basıncı 4 bar çıkış basıncı 300 mbardır.
fakat s200 tipi ktutdan 300 mbar gaz alınabildiği gibi s300 kutudan 21 mbar gaz da alınabilir. kullanım basıncınıza göre buna siz karar vereceksiniz.
Arkadaşlar İGDAŞ Ölü Hacim Hesabını niye kaldırdı biliyor musunuz? Çünkü yılardır uyguladığı Ölü Hacim Hesabının aslında hiç bir işe yaramadığını ve regülatörlerin doğru seçilmesi ve uygun yere yerleştirilmesinin yeterli olduğunu anladı. Şartnamesinden de çıkardı. Acaba diğer gaz dağıtım şirketleri niye istiyor? BAzı gas train hattında brülörün hemen dibinde shutt-off lu regülatörler var. O zaman bunların ölü hacimlerinin kurtarması imkansız. Ama nasıl çalışıyorlar dersiniz? Biliyorsunun Ölü Hacim Hesaplanırken Regülatörden gaz yakıcı cihaza kadar olan hacim alınır.Regülatörden kastım servis kutusundaki regülatör değil. Eğer tesisatta regülatör var ise o noktadan sonraki hacim alınır. Ama dediğim gibi eğer regülatör uygun kapasitede seçilir ve doğru yere yerleştirilirse Ölü Hacim anlamsızdır.
brülörler 300 mbar ve 50 mbarlık multibloklar ile hazır olarak satılırlar. 300 mbar multiblokta regülatör multibloğun içnde kalmakta ve genellikle sorun olmamakta. fakat 50 mbar regülatörde multiblok ile beraber düz regülatör verilir. regülatörden sonra muitibloğu tesisata monte edersiniz. ve bu regülatör ile brülör arasındaki mesafe çok kısa olduğu için anlık çekişlerde sorun olmaktadır. benim bölgemde fierontini reg ler kullanılıyor. ve ölü hacim hesabıda zorunlu . ölü hacmin zorunlu kılınmasındaki dayanak noktasıda üzgünüm ama iğdaşın geçmişteki uygulaması.
diğer bir konuda kazan dairesinda 300 mbar da veya 21mbarda ölü hacim hesabı isteniyor fakat 50 mbar mutfak projesi yaptığınızda ölğü hacim istenmiyor. oysaki bence 50 mbaar tesisatlarda da bu hesabın yapılması gerekiyor, ordada brülör gibi anlık olmasada bir çekiş var, sistem 24 saat çalışmıyor 15 dakka çalışıp 3 saat çalışmayan hat ta oluyor.
diğer bir konu oransal brülör kullanılan yerlerde ani bir çekiş ve ani bir duruş olmadığı için ( 24 saat çalışan işletmelerde genellikle) ölü hacim hesabı bence yine önemini yitiriyor. sürekli değilde sabah çalıştırılıp akşam kapatılan sistemlerde ilk çekişte ölü hacmin gerekliliği doğrudur.
geçen yıl yaptığım bir çok tesisatta ölü hacmin 21/2 " boruda kurtarmadığını ve hesabı n uygun olması için tesisata verdiğim şekilleri hatırladım, öyler bişeyi boruyu o şekilde dolandırmayı ne usta anlayabiildi, ne müşteri anlayabildi. hatta gaz açımına gelen bir mühendis boruyu niye dolandırmışşın düz bağlayıp çıksaydın dedi VE BENDE GÜLÜP GEÇTİM.