efoo65
efoo65
01 Haziran 2010

merkezi sistemde kombi kullanılırmı???

merhaba arkadaşlar şimdi kafamı kurcalayn bı soruyu sormak istiyorum.şimdi merkezi sistemlen ısınan bir binada kombi kullanılabilirmi.kullanılırsa hangi durumlarda kullanılmazsada hangi durumlarda kullanılmaz bununlan ilgili bazı şeyler duyuyorum kafam karrışıyor bunu bana detaylı birkaç cümle ile anlatacak biri varmı.ayrıca kullanıırsa ödeme şekli nasıl olur.ısınması kendı sayacına yansır birde ortak kullanım için ödeme yapar heralde nasıl oluyoo bu iş


kuranglez
kuranglez
04 Haziran 2010

Konu hakkında öncelikle sizin düşünceniz nedir ?

Bence böyle bir tesisat, otobüsle yolculuk eden kişinin özel aracını otobüsün arkasına bağlamasına benzer.

Amaç, istediği zaman otobüsten inip özel aracıyla daha hızlı ya da farklı güzergaha yolculuk etmektir, tabi bunun bedelini hem otobüs bileti hem de aracında kullandığı benzin olarak iki şekilde ödeyecektir.

Yok ben özel aracımı kullanmasam da otobüsün arkasında bağlı bulunsun ilerde lazım olur diyorsa. Arabaya verdiği paraya da, boşa yıprattığı arabaya da yazık.



nkergun34
Uzman nkergun34
05 Haziran 2010

Apartman kararı ile merkezi ısınma sistemi ile ısınan bir binada kombi ile ısınılabilir. Bu durumda radyatörlerin merkezi ısınma sistemi ile bağlantılarının kesilip kombi ile bağlantı yapılması gerekir. Doğalgaz tesisatının hesaplarıda kombiye göre yapılması gerekir.

Kolay gelsin...




hvac
Uzman hvac
07 Haziran 2010

    Gaz dağıtım firmanızın şartnamesine bakarsanız eminim merkezi sistemlerde sadece şofben kullanabileceğiniz yazıyordur.Mantık şu ya bireysel yada merkezi.Arası ne yazıkki olmuyor.Ha şu da var bina kömürlü merkezi ama bireysel karar alınmış, fakat kömür yasaklanana kadar kazana devam diyebiliyorlar, o zaman kombi şofben gibi çalıştıtırılabiliyor.Doğalgaz çok pahalı oluyormuşta


zihni
zihni
09 Haziran 2010

2000 M2 den büyük binalarda bu uygulama Bina Enerji Performans Yönetmeliği çerçevesinde olmaz. 2000 m2 den küçük binalarda tüm kat maliklerinin veya apartman yönetim kurulunun izin vermesi şartıyla olabilir. Ancak Kat Mülkiyeti Kanununa göre bu şekilde bireysel ısınmaya geçen dairenin merkezi sistemden kaynaklanan yükümlülükleri ortadan kalkmaz. Yani merkezi sistemden payına düşen aidatı eğer yönetim talep ederse ödemek zorundadır.




efoo65
efoo65
09 Haziran 2010

cvplar için teşekkürler... kolay gelsin


mns3
mns3
10 Haziran 2010

hazırda kombisi olan bir insan,doğalgazlı şohbene para vermek yerine kombi takabilir.ancak çizilen projede kombiye açıkla yazmanız gerekir. "sadece sıcak su kulllanımı" diye...


longuner
longuner
10 Haziran 2010


merkezi sistemde kombi kullanılır ve denizli de uygulanmış örnekleri var ,

apartman sakinlerinin tamamının yazılı izniyle en son katta oturan bireysel

ısıtma yapabiliyor , kışın hem ısınıyor ve eğer yoğuşmalı kullanıp radyatör

boylarını da gerektiği kadar arttırdıysa merkezi sistemde ödeyeceğinden daha

az yakıt parası ödüyor , 8 katlı bir binayı 7 katlı ve çatısı süper yalıtımlı olarak

düşünün , diğer kat malikleri de bu durumdan çok memnun , onlarda benzer

ve % 100 merkezi sistem binalara göre daha az yakıt parası ödüyor



hvac
Uzman hvac
11 Haziran 2010

                 Eğer binaya yalıtım yapılır ve yoğuşmalı kaskad sistemi kurulursa işletme maliyeti o üst kattaki komşudan çok daha aşağıya düşer aynı zamanda bina tamamen ısınır.Bizde binanın tamamı da izin verse gaz dağıtım firması izin vermiyor.Normali ya merkezi ya bireysel.Bu konu gaz dağıtım firmalarının kendi yorumlarına bağlı olarak değişiyor.Son olarak yoğuşmalı sistemlerde gerçekten radyatör artırmanın gereği var mı? Bu konuyu iyi düşünmek lazım.Yani iki cihazda 20.000 kcal/h. sadece biri %93 verimle çalışırken diğeri % 107 ye kadar çıkabiliyor.Eğer 90/70 bir sistem kullanırsak yoğuşma verimi yaklaşık % 102 mertebesinde olur ama normal cihazlar hiçbir zaman % 93'ü geçemez.1 m. radyatör dahi bağlasanız aradaki farkı görebilirsiniz.Normal bir dairede ısınma için Kayseri'de 60 gidiş suyu yeterli oluyor.60/40 bir çevrim düşünün, zaten 100 m2 için ortalama 6,5 - 7 m. radyatör koyuyoruz.Bu nedenle Hollanda, İngiltere gibi ülkeler konvansiyonel cihazları yasakladı.Ve onların yalıtım durumu bizden çok daha iyi olduğu için 11 kW cihazları bile kullanıyorlar.Bu nedenle doğrusu şu hemen her tesisatta yoğuşmalı cihaz kullanılabilir.Dairenin çok büyük yada küçük olması önemli değil.Eğer işin hesabına ve pratiğine girerseniz daha rahat görebilirsiniz.


nkergun34
Uzman nkergun34
12 Haziran 2010

Konu başlığı ile pek alakalı değil ama Sn. havac'ın değindiği konuda bende birşeyler söylemek isterim.

11 kw bir cihaz ile ısı izolasyonu olan bir daireyi ısıtmak mümkün. Ancak bu cihaz kombi ise hem daireyi hem de sıcak su ihtiyacını karşılayacak ise burada biraz sıkıntı oluşur.

11 kw cihaz DT=25 olmak şartı ile 1 dakikada 6,3 lt sıcak su verir. (11*860/25/60=6,3 lt/dk) . Evlerde kullanılan kombilerin 20.000 kcal/h olmasının esas nedeni evin ısıtılması için değil kullanım suyunun ısıtılmasıdır. 24 kw yani 20.640 kcal/h kapasiteli bir kombi DT=25 olmak şartı ile 1 dakikada 13,8 lt suyu ısıtabilir

Kolay gelsin...




gönay_27
gönay_27
12 Haziran 2010

Bende hvac arkadaşım gibi yoğuşmalı cihazların dışında cihaz kullanılmaması taraftarıyım , doğru avrupada yalıtıma çok önem veriliyor hatta duvar kalınlığı kadar yalıtım kullanan iskandinav ülkeleri var , ama orda sadece doğalgazla ısınılıyor diye bir kavram yok Fransada elektrikli kombiler , klimalarlada ısınma sağlanıyor , ordada elektrik çok ucuz; 14 KW VE 17 KW  cihazlar kullanıldığını  biliyorum , sıcak su ihtiyacınıda elektrikle karşılıyor olabilirler.






Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.