yukarda yazmıştımda sonradan aklıma geldi kombi değişimleride tekrardan proje çizmeye gerek yok kombi değişim formuyla halledilebiyor bu durumda maliyetlerde düşüyor muhtemelen o bu işi yapan firmada bu şekilde yapacaktır.
kombinin ortalama geliş fiyatı 4000TL
Kombiyi montajını götürü üsülü çalışan ustanın yaptığını varsayarsak malzemeyle birlikte 250TL
git gel 20km olan mesafede 5 kere git gel yapalım 100km oda ortalama 50TL olsun
extra olarak 200TL daha masrafımız gitsin
sonuç olarak yine 500 TL Kalıyor eski kombiyi alıp bakımını yapıp en kötü ihtimal 1000 liraya satabilir
Pratik olarak; yapının bulunduğu şehre göre soğuk normal ve ılıman şehirler olarak 3e ayırırsak
soğuk iller 60
normal iller 45
sıcak iller 30
yukardaki katsayılar ile mahalin hacmini çarparsak o mahalin ısı kaybını bulabiliriz
(Mahalin alanı x yüksekliği) x katsayı
tüm odalar için yapıp toplarsanız
(dairenin bodrum 1. Kat veya en üst kat olması durumunda çıkan sonucun %15 fazlasını alarak)
ısı kaybı miktarı bulunabilirsiniz.
zeminde garaj ve depolar var üstünde 4 normal kat toplam 8 daire bireysel sistem
hazırladım projeyi kolon+12 Daire Proje Dosyası'nı linkten indirebilirsin.
anladığım kadarıyla kat planını ve izometrik şemayı çizimden alacaksın çap hesabını elle yapacaksın
21mBar için çap hesabını hiç elle yapmadım ama tahminim şu şekilde olacaktır.
her bir hat için üzerindeki debiyi, uzunluğu, giriş basıncını bilip tahmini bir çap ile (Q L P1 ve D) çıkış basıncını bulman gerekiyor
P1-P2 = (13,94 × (Q^1,82 / D^4,82)x L )
daha sonra bütün hatlar için olan (P1-P2) farklarının toplamına bakacaksın buda 1mBar'ın altında olmak zorunda eğer üzerinde olur ise hatlardaki çaplarla oynayıp bu farklar toplamını 1mBar altına çekeceksin. iş bununlada bitmiyor her hat üzerindeki hız değerlerini hesaplayacaksın oda 21mBar basınçta 6m\sn olması gerekiyor.
V= 353.677 × Q / (D² × P2)
D için boruların iç çapını kullanman gerekiyor unutma bunu örneğin Dn65 borunun iç çapı 62.60mm ince bi detay.
şimdi gelelim benimde bilmediklerime bilen arkadaşlar benide aydınlatırsa sevinirim:)
-bu yukarda verdiğim formüller 31m3\h üstü debiler için geçerli sanırım bu belitilen debi altı için hangi formüller kullanılmalı.
-zetacad'te bir şeyi fark ettim 24kw bir cihaz 4 gözlü bir set üstü ocak ile bir dairenin tüketimi 3.5m3\h gözüküyor. ama binanın toplam tüketimi örnek veriyorum 12x3.5m3\h=42m3\h olmuyor. 28.5m3\h çıkıyor benim tahminim tüm cihazların aynı anda çaışmadığı varsayılarak bir algoritma ile bu debi hesaplanıyor bu işin arkasındaki olay nedir. aydınlatırsanız sevinirim.
.zpt dosya uzantısı zetacad Free'de çizilmiş projelere ait
.zpd dosya uzantısı zetacad Studio'da çizilmiş projelere ait
Studio'da da çizilen projelerde kendi aralarında gaz dağıtım firması şartnamelerine bağlı olarak farklılık gösterir.(dosya uzantısı farklı olmaz sadece Proje içindeki çizim kuralları, kontrol mercinin istekleri gibi bazı farklılıklar olabilir) (Akmercan Şartnamesi, Doğugaz Şartnamesi, Aksa Şartnamesii Başkentgaz Şartnamesi Gb.)
Dosyaları belirttiğim sürümlerde açabilirsin diğer sürümde açarken hata verir.
Eğer ödevse hocanız hangi sürümde istiyor o önemli.
Ödev değilse öğrenme amaçlıysa Studioda çizişmiş projeler daha uygun olacaktır size şartnameyide belirtirseniz daha efektif olur.
Kombinin alt katta kalması iyidir. Kombi hattına karışmamanız gerek yok (extra başka bir durum yoksa tabi) Üst kata gaz çekmek için alt kattaki Ocak hattını iptal etmenize gerek yok (eğer alt kattaki mutfağı odaya çevirmeyecekseniz) o hat üzerinden bi tee ile üst kata hat çekebilirsiniz. tesisatın durumunu bilemiyoruz hat kurtarmayabilir, buna bağlı olarak boru çaplarının değişmesi gerekebilir.
Proje konusuna gelince evde kullanacağınız cihaz sayısı artacak, buna bağlı olarak güvence bedelide artacak Kullanacağınız cihaz sayısı artmasa bile tesisatın durumu değişecek ve bunu yasal olarak gaz dağıtım firmasına bildirilmesi gerekiyor aksi takdirde bu durumun tespit edilmesi halinde başınız çok ağrır. bulunduğumuz şehirdeki yetkili firmalardan birine işi yaptırabilirsiniz. Onlar tadilat proje çizeceklerdir. Doğalgaz yapım Yetkisi olmayan birine yaptırmanız durumunda ayrıca proje için uğraşmanız gerekecek ve böyle önemli bir konuda bu işi tabiri caizse merdiven altı yaptırıp riske girmenize gerek yok bir yetkili firmayla anlaşın ona yaptırım tüm işi. Forumdaki proje çizme meraklısı arkadaşların dışındaki çoğu meslektaşım bu şekilde düşündüğüne eminim.
yaptığın hataları yazayım daha verimli olur
(Bireysel için)
1-havalandırmalara pencere çizmene gerek yok eğer çizeceksen pencere ekle diyip sağ menüden kotunu boyunu vs ayarlayabilirsin. menfez ekleme hatalı bi yaklaşım menfez doğalgaz yakıcı cihazların açık havayla buluşması için kullanılmalı.
2- Binada merdiven bulunan kısımları sahanlık olarak belirtmelisin ve en üst kattaki sahanlığa daima kolon menfezi yerleştirmen gerekir. ortama sağ tıklayıp mimari nesne ekleden Çatı menfezini seçeceksin.
3-benim programın bulunduğu bölgedeki şartnamede Dn15 çapa izin verilmiyor başka bölgede izin veriliyormu bilmiyorum. iç tesisat sayaçtan sonra Dn25 (1 parmak) Te'den sonra iki kolada Dn20 (3 çeyrek) Devam etmek gerekiyor. hesaplama yaparsan kurtarıyor olabilir ama uygulama bu şekilde.
Merkezi İçin
1-havalandırma yukarda bahsettiğim gibi
2-iç tesisatlarda sadece ocak hattı olduğu için Dn20 devam edebilirsin. Dn20 altı çaplara benim şartnamem izin vermiyor senin çizim yaptığın şartname izin veriyorsa bilmiyorum.
3-kazan 200000kcal\h 8250'ye bölersen 24m3\h bide kazanın verimi işin içine katarsan 26.9m3\h yapar G16 sayaçların okuyacağı max debi 25m3\h bundan dolayı G25 seçmelisin.
4-kazan dairesi sayacından önce tesisatı bölüp tesisata filtre eklemelisin.
5-Hattının açıktan geçmesinin nedeni bodrum katta duvarın dibinden geldikten sonra kazana döndüğünde hattın duvarı bağlı olmamasından dolayı karşılıklı iki duvar arasına soldaki menüden kiriş çekebilirsin hata düzelecektir.
6-Redüksiyon çap düşürücü olarak kullanılıyor (Farklı durumlar için çap yükseltmek içinde kullanılabilir o ayrı konu). tesisatında hat akv deprem vanasından sonra bina içine bi çapla kazan dairesine Dn50 Çapla geliyor sayaca girip çıkıyor ve Dn65 devam ediyor burda çap yükselmesinden dolayı program hata veriyor. hatanın çözümü akv deprem vanasından sonraki te'den sonra kazan dairesine gelen hattı Dn65 yapman gerekiyor. bu durumda saaycın bağlantıları dn50 ordada kafan karışabilir göz ardı et onu uygulama projesi olmadığı için sorun olmayacaktır. (eğer uygulama olsaydı orda çap düşürüp saate girip daha sonrasında saatin çıkışında çapı yükseltebilirdin) Dn50 üzeri çaplarda vanaları flanşlı ister program vanaya tıkla sağ menüden flanşlıyı seç.
kafana takılan anlamadığın yer olursa ayz yine
sularda kireç varsa eğer eşanjörü alaşım, alimünyum vs olan kombilere bakmamanızı tavsiye ederim. Paslanmaz çelik eşanjörlü kombiler sizin için daha iyi olacaktır.
Bosch Condens 2500 eski bir cihaz yeni çıkan modelleri 2200 ve 2300. eğer Bosch tercih edecekseniz 2300'ü tavsite ederim.
Buderus Gb012 hem eski hemde yarı yoğuşmalı. Eğer Buderus Tercih edecekseniz Gb122 olabilir yeni nesil.
Eca Proteus Premix'ten sonra Eca Calora'yı çıkardı pompası güçlendirilmiş diye biliyorum.
Kombi tercih ederken modülasyon oranları önemli bir konu bunu araştırın.
Son olarak eğer fikrimi saoracak olursanız ve bütçeniz el veriyorsa Viessman 50-w veya Vaillan 286\5-3 (ikiside paslanmaz çelik eşanjör) tavsiye edebilirim uzun süre sizi üzmez.