EsraTaha
EsraTaha
07 Şubat 2020

Doğalgazla çalışan taş fırın apartmana zarar verir mi?

Apartmanımızın altındaki dükkana lahmacuncu-pideci açılacakmış. Apartmana zarar verir mi? Apartman sakinleri olarak koku vs. bizim için eksileri nelerdir?


Reddit
Uzman Reddit
07 Şubat 2020

Doğalgaz zehirli bir gaz değildir. Ortamdaki oksijeni bitirdiği için insanlar ölür. 
İyi bir havalandırma sorunu çözer. 
Doğalgazda zehirli olan tek şey baca çıkışlarıdır. Direkt insan temasında olmamalıdır. Zaten açılışa geldiklerinde baca uygun değilse actirmazlar. 
Dolayısıyla doğalgazla ilgili hiç bir sorun yoktur. Çalışacak fırın tüp kombi şofben artık her neyse en az risk doğalgazdadır. 


VEYSEL BILGIN
Danışman VEYSEL BILGIN
08 Şubat 2020

Reddit yazdı:
Doğalgaz zehirli bir gaz değildir. Ortamdaki oksijeni bitirdiği için insanlar ölür. 
İyi bir havalandırma sorunu çözer. 
Doğalgazda zehirli olan tek şey baca çıkışlarıdır. Direkt insan temasında olmamalıdır. Zaten açılışa geldiklerinde baca uygun değilse actirmazlar. 
Dolayısıyla doğalgazla ilgili hiç bir sorun yoktur. Çalışacak fırın tüp kombi şofben artık her neyse en az risk doğalgazdadır. 


Öncelikle Doğalgazın zehirli olmadığına dair ezberci anlayıştan ve statik düşünceden uzaklaşma ve konuları sunulduğu gibi değilde mühendislik açısından sorgulayarak sonuca varmanın doğru olacağı düşüncesi ile cevabınıza çok uzun aradan sonra yanıy yazmak istedim. Amacım sizi eleştirmek yada yermek değil. Sadece konuya açıklık getirmek amacı iledir.

Öncelikle ZEHİRLENME NEDİR?

Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir?

Zehirlenme yolları üç grupta toplanır.

  • Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev ya da bahçede kullanılan kimyasal maddeler, zehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür.
  • Solunum yoluyla: Zehirli maddenin solunum yolu ile alınmasıyla oluşur. Genellikle karbon monoksit (tüp kaçakları, şofben, bütan gaz sobaları), lağım çukuru veya kayalarda biriken karbondioksit, havuz hijyeninde kullanılan klor, yapıştırıcılar, boyalar ev temizleyicileri gibi maddeler ile oluşur.
  • Cilt yoluyla: Zehirli madde vücuda direk deri aracılığı ile girer. Bu yolla olan zehirlenmeler böcek sokmaları, hayvan ısırıkları, ilaç enjeksiyonları, saç boyaları, zirai ilaçlar gibi zehirli maddelerin deriden emilmesi ile oluşur.

Solunum Yolu İle Zehirlenmelerde İlkyardım Nasıl Olmalıdır?

  • Hasta temiz havaya çıkarılır ya da cam ve kapı açılarak ortam havalandırılır,
  • Yaşamsal belirtiler değerlendirilir (ABC),
  • Yarı oturur pozisyonda tutulur,
  • Bilinç kapalı ise koma pozisyonu verilir,
  • Tıbbi yardım istenir (112),
  • İlkyardımcı müdahale sırasında kendini ve çevresini korumak için gerekli önlemleri almalıdır,
  • Solunumu korumak için maske veya ıslak bez kullanılır,
  • Elektrik düğmeleri ve diğer elektrikli aletler ve ışıklandırma cihazları kullanılmaz,
  • Yoğun duman varsa hastayı dışarı çıkarmak için ip kullanılmalıdır,
  • Derhal itfaiyeye haber verilir (110).
Sonuç olarak boya yapılan kapalı ve havalandırılmayan bir ortamda dahi insan boyanın yaymış olduğu kimyasal salınım nedeni ile zehirlenebilir.

Dolayısı ile gazlarda şuna bakmak lazım. Azot gibi vs Nötr gazların zehirleme etksinin olmadığını tabiatı ile biliyoruz.

karbon hidrojen grubundan olan doğalgazın zira Propan ve bütan da karbon hidrojen grubundan olup yanıcı özelliği olan gazlardır ve bunların tamamı vücutta toksit etki yaratma kabiliyetine sahiptir.

Selamlar 


Reddit
Uzman Reddit
08 Şubat 2020

Bartrobel34 nick'li yazar arkadaşa cevaben;
Mühendislik bilgi hesap formülden ibaret değildir dolayısıyla yorumlama da katılır. 
Sizde doğal olarak şu an bir yorumlama yapıyorsunuz. Bu güzel bir şey
Ancak doğalgazın birebir zararlı olduğunu dair bir makale vs sunarsanız belki o zaman bildiğimi sorgularım. Zira dayanak noktanız yanlış. 
Şöyle ki azota zehirli değil diyorsunuz. 
Eğer kafanızı bir fanus içine koyarsanız  ve hava alışı kapatıp ortama sırasıyla azot ve doğalgaz verirseniz azot nedeniyle gerçekleşen ölüm daha erken olur. 
Bu azotu zehirli gaz yapmaz ama azotun oksijen tutuculuğu yüksektir. Bundan dolayı kişı ölür. 

Dediğim gibi içinde metan var deyip zehirli demek yanlış bir algı. Onun bir oranı vardır. Ben bunla ilgili bir çok kaynak sunabilirim. 
Eğer sizde sunarsanız güzel olur. Yorumlama olayı bambaşka bir konu. 


Reddit
Uzman Reddit
08 Şubat 2020

https://www.agdas.com.tr/Sayfa/115-guvenli-dogal-gaz-kullanimi
Kimyasal olarak zararlı olmadığından bahsediliyor. 
https://www.pinedalegas.com/natural-gas/hazards-of-natural-gas
Bu da ingilizce kaynak. 
Hatta şurasını kopyalayım. 
Natural gas is non-toxic (non-poisonous), but can cause death by suffocation if the gas displaces the air in a confined space. A person will experience the following effects as gas concentration increases:

Bir başka ingilizce kaynak ( bu arada İngilizce olunca doğru mu oluyor havasında değilim. Dünyada en çok bilgi kaynağı İngilizce ve çince yazılmıştır. )
http://ipcblog.org/2009/12/15/know-the-difference-between-carbon-monoxide-and-natural-gas/
Burada da bir bölümünde gazın vücuda girdiğinde zarar vermediğini belirtiyor. 


İnsanları yanlış yönlendirmeyelim. 
Yani ben size kaba bir şekilde de söyleyebilirdim. Ben gaz açımında 2 M3 gaza doğrudan 50 cm alanda maruz kaldım. Bir etkisi olmadı. Ama duman olsa öksürmeye tıksırmaya başlardım. 

Doğalgaz zehirsizdir. 



semiyildiz
Danışman semiyildiz
09 Şubat 2020

DOĞAL GAZ ZEHİRLEMEZ 
Gazların bir çoğu zehirleyici madde içerir ancak doğal gaz karbon monoksit içermediğinden dolayı kanın vücüda oksijen taşımasını engellemez ve dolayısıyla zehirlemez.
Doğal gaz havadan hafif bir gaz olduğundan dolayı kapalı alanlarda sızma durumunda yukarıda toplanır. Çok miktarda bulunduğunda ortamda oksijen azalacağından dolayı boğulmaya sebep olabilir. Doğal gaz bulunan ortamın derhal havalandırılması sonucu bu sorun ortadan kalkmaktadır. 

Doğalgaz tam yanma gerçekleşmediği yani yakıt hava karşımı yeterli olmadığında bacadan öldürücü CO karbonmonoksit gazi yayilir ve bayıltarak uyur vaziyette öldürür, fırın  gibi yerlerde baca sızdırmazlığı sürekli belli aralıklarla kontrol edilmeli ve doğalgaz birikmesini ve patlamasını önleyici tek can güvenliği olan alt ve üst havalandırma yapılmalı, bunlar olursa hicbir tehlike kalmaz.





Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.