Reddit yazdı:
Doğalgaz zehirli bir gaz değildir. Ortamdaki oksijeni bitirdiği için insanlar ölür.
İyi bir havalandırma sorunu çözer.
Doğalgazda zehirli olan tek şey baca çıkışlarıdır. Direkt insan temasında olmamalıdır. Zaten açılışa geldiklerinde baca uygun değilse actirmazlar.
Dolayısıyla doğalgazla ilgili hiç bir sorun yoktur. Çalışacak fırın tüp kombi şofben artık her neyse en az risk doğalgazdadır.
Öncelikle Doğalgazın zehirli olmadığına dair ezberci anlayıştan ve statik düşünceden uzaklaşma ve konuları sunulduğu gibi değilde mühendislik açısından sorgulayarak sonuca varmanın doğru olacağı düşüncesi ile cevabınıza çok uzun aradan sonra yanıy yazmak istedim. Amacım sizi eleştirmek yada yermek değil. Sadece konuya açıklık getirmek amacı iledir.
Öncelikle ZEHİRLENME NEDİR?
Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir?
Zehirlenme yolları üç grupta toplanır.
- Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev ya da bahçede kullanılan kimyasal maddeler, zehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür.
- Solunum yoluyla: Zehirli maddenin solunum yolu ile alınmasıyla oluşur. Genellikle karbon monoksit (tüp kaçakları, şofben, bütan gaz sobaları), lağım çukuru veya kayalarda biriken karbondioksit, havuz hijyeninde kullanılan klor, yapıştırıcılar, boyalar ev temizleyicileri gibi maddeler ile oluşur.
- Cilt yoluyla: Zehirli madde vücuda direk deri aracılığı ile girer. Bu yolla olan zehirlenmeler böcek sokmaları, hayvan ısırıkları, ilaç enjeksiyonları, saç boyaları, zirai ilaçlar gibi zehirli maddelerin deriden emilmesi ile oluşur.
Solunum Yolu İle Zehirlenmelerde İlkyardım Nasıl Olmalıdır?
- Hasta temiz havaya çıkarılır ya da cam ve kapı açılarak ortam havalandırılır,
- Yaşamsal belirtiler değerlendirilir (ABC),
- Yarı oturur pozisyonda tutulur,
- Bilinç kapalı ise koma pozisyonu verilir,
- Tıbbi yardım istenir (112),
- İlkyardımcı müdahale sırasında kendini ve çevresini korumak için gerekli önlemleri almalıdır,
- Solunumu korumak için maske veya ıslak bez kullanılır,
- Elektrik düğmeleri ve diğer elektrikli aletler ve ışıklandırma cihazları kullanılmaz,
- Yoğun duman varsa hastayı dışarı çıkarmak için ip kullanılmalıdır,
- Derhal itfaiyeye haber verilir (110).
Sonuç olarak boya yapılan kapalı ve havalandırılmayan bir ortamda dahi insan boyanın yaymış olduğu kimyasal salınım nedeni ile zehirlenebilir.
Dolayısı ile gazlarda şuna bakmak lazım. Azot gibi vs Nötr gazların zehirleme etksinin olmadığını tabiatı ile biliyoruz.
karbon hidrojen grubundan olan doğalgazın zira Propan ve bütan da karbon hidrojen grubundan olup yanıcı özelliği olan gazlardır ve bunların tamamı vücutta toksit etki yaratma kabiliyetine sahiptir.
Selamlar