Supervisor marlo07 Haziran 2008
Kendinden emişli pompalar, yalnızca emme borusunun suya daldırılmasıyla kuru ortama yerleştirilirler ve dolayısıyla büyük montaj ve servis kolaylıkları sağlarlar. 200 m3/h debinin üzerindeki değerlerde dalgıç pompaları atıksu havuzlarına indirilip - çıkarabilmek ağırlıkları sebebiyle zahmetli olmakta ve çoğu defa yardımcı ekipman gerektirmektedir. Diğer taraftan kayış kasnakla tahrik edilebilen kendinden emişli pompalar kasnak çapının değiştirilmesiyle çok geniş bir debi aralığında çalışabilmekte ve kapasite artışlarında ihtiyaç duyulan pompa ilavesine gerek kalmamaktadır.
Böylelikle pompa hatlarında sık karşılaşılan paralel pompaların birbirini frenleyerek istenilen debiyi basmamaları problemi de ortadan kalkmaktadır.
Izgara : Izgaralar, atıksuda bulunan süspanse veya yüzer halde bulunan katı maddeleri sudan ayırmak için kullanılır. Özellikle elyaf ve katı parçalar ihtiva eden atıksular için uygun ızgaralar, muhakkak kullanılmalıdır. Aksi halde, pompalar başta olmak üzere, çeşitli tıkanma problemleri ortaya çıkacaktır. İnce partiküller veya elyaf bulunan atıksular için, önce ızgara açıklığı 20
¸ 50 mm olan kaba ızgaralar ve sonrasında elyaf büyüklüğüne bağlı olarak daha küçük aralıklı (0.5
¸ 1 mm) ince ızgaralar tavsiye edilir. Kaba ızgaralar el veya otomatik temizlemeli olabildiği gibi, ince ızgaralar muhakkak otomatik temizlemeli olmalıdır. Uzun ömür ve kolay bir işletme için, tesis girişinde atıksuyun en ham hali ile çalışacak ızgaraların ıslak kısımları paslanmaz malzemeden seçilmelidir. Pratikte en çok kullanılan ızgara tipleri çubuk tip kanal ızgaraları, döner tambur ızgaralar, vidalı presleyici ızgaralar, titreşimli seperatörler ve son zamanlarda geliştirilen ve yurt dışında da modern tesislerde tercih edilen adım tipi ızgaralardır (step screen). Adım ızgaraların çalışması kabaca, yürüyen merdivene benzetilebilir. Atıksu içerisindeki katı parçalar, basamaklar vasıtasıyla tutulup su içinden yükseltilmekte, bu sırada suyu süzülmekte ve bir konteynıra boşaltılarak kokuşma yapmadan uzaklaştırılmaktadır. İyi bir ızgaralama ile askıda katı maddeler için % 25-70, BOI için % 5-10 arıtma verimi elde edilebilir. Kaba malzemeler için çubuklu tip, elyaf vs. için döner, adım, statik ızgaralar tanecikli malzemeler için döner ve titreşimli ızgaralar tavsiye edilmektedir.