Administrator
Site Yöneticisi Administrator
28 Aralık 2011

Ankara’da 7 gencin öldüğü dava ertelendi

Çankaya Birlik Mahallesi'nde 7 üniversite öğrencisinin öldüğü doğalgaz faciasıyla ilgili, eski EGO Genel Müdürü İhsan Fincan ve eski BAŞKENTGAZ Genel Müdürü Veysel Karani Demir'in de arasında bulunduğu 13 sanık hakkında açılan davada, yeni bilirkişi raporunu hazırlayan heyet, kombi tesisatını yapan firma, kombinin bakımını yapan teknik servis yetkilileri ve müteahhittin olayda kusurlu olduğu yönünde görüş bildirdi.

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz 7 sanık, ölen gençlerin yakınları ile tarafların avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı, yeni bilirkişi raporunun gönderildiğini açıkladı.

Bilirkişi heyeti, evdeki kombi baca bağlantısını hatalı yapan firma görevlisi Ferit Vanlı'yı, kombi baca malzemesi projesini hatalı yapan firmanın sahibi Yusuf Koç'u, servis kağıdında hatalı uygulamayı görmesine rağmen gerekli ikazı yapmaması ve servis fişine işlememesi nedeniyle teknik servis yetkilisi Mustafa Erdal'ı ve bacanın projesini uygun yapmayan, yalıtım kullanmayan müteahhit Emre Kaan Karadağlı'yı ''asli kusurlu'' buldu.

Raporda, kombinin bakımını yapan teknik servisin sahibi Levent Kuzu, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi Kazım Usta, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Karani Demir, Başkent Doğalgaz A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Büyük, EGO Genel Müdürlüğü Gaz Daire Başkan Yardımcısı Haldun Aydın ile baca bağlantı proje tasdikinde imzası bulunan Makine Mühendisi Nuri Ercan'ın ''tali kusurlu'' olduğu belirtildi.

Heyet, ev sahibi Cemal Özdemir'i, EGO Genel Müdürü İhsan Fincan'ı, EGO Genel Müdür Yardımcısı Ethem Uludağ'ı ve kiracı Okşan Rabia Atilla'yı (ölen gençlerden Turan Özgür Atilla'nın annesi) ise ''kusursuz'' buldu.

Duruşma, sanık avukatlarının, bilirkişi raporuna karşı beyanda bulunmaları için süre verilerek, ertelendi.

Duruşmanın ardından, ölen gençlerden Oğuzhan Tozburun'un annesi Güler Tozburun ''Adalet istiyorum, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğum için utanç duyuyorum. Bu davayı Avrupa'ya taşıyacağım. Beni içeri atın, ölmek istiyorum'' diye bağırdı.

Sinir krizi geçiren Tozburun'a diğer müştekiler yardım etti.


VEYSEL BILGIN
Danışman VEYSEL BILGIN
28 Aralık 2011

Derin uzuntu duydugum olumlerden biridir.Gaz sirketinin  basiretsiz ust sorumlusunun yari ciplaklardi sozu insanlik anlayisimin en son noktasi bile degildir.

Saygilarimla




DogalgazDernegi
DogalgazDernegi
28 Aralık 2011

Derneğimizin yıllardır büyük çaba gösterdiği 'Doğalgazda periyodik bakım' ın ,anlaşılmaz bir biçimde sürekli ertelenmesinin doğuracağı sonuçlardan biri olan bu acı örnek,doğalgaz sertifikalı firmalara kapak olması açısından sürekli değişen ve adamına ve kurumuna göre yazılan bilirkişi raporlarından da anlaşılacağı üzere,zincirin en zayıf halkalarını 'asli kusurlu',sistemi kuran ve denetleyen kurumları ve yöneticilerini ise 'tali kusurlu' göstemektedir. Oysaki , \r
\r
İç Tesisat Yönetmeliğine göre;\r
'...doğalgaz kazalarına karşı alınacak önlemler husunda Gaz Dağıtım Şirketleri sorumludur...' açık hükmüne rağmen piyasa düzenleyicilerin bu konuda hala adım atmaması manidardır.


liberal_makina
liberal_makina
29 Aralık 2011

Beşer zulmeder, kader adalet eder. (RNK)\r
\r
"Eğer baca üreticisi, tesisatçı firma, proje mühendisi, denetleyici (gaz dağıtım firması), denetim kontrolörü, kombi servisi, ev sahibi, ve/ya kiracı" silsilesinde bir veya birkaçı ihmalinden dolayı bu acı ölüme sebep olmuşlarsa "zulüm" etmiş olurlar ve ihmallerinin cezasını adalet önünde vermeliler.\r
\r
Ancak, işin teknik kısmından habersiz öğrenciler de Allah'a karşı bir kusur etmişlerse, Allah dilediği şekilde cezalandırmakta mutlak hak ve kudret sahibidir. Fakat- varsa - böyle bir kusurları, ihmalkar insanları temize çıkarmaz.\r
\r
Hem Allah'a hem insanlara karşı mesuliyetlerimizin bilincinde yaşayan teknik insanlar olmak dileğiyle...


erkan1818
erkan1818
29 Aralık 2011

Bu elim kazadan sonra tüm gaz kuruluşları baca ve havalandırma standartları konularında yönetmeliklerini ağırlaştırdılar ve olmazsa olmaz hale getirdiler.

Keşke daha önceden bu önlemler alınsaydı da bu kaza yaşanmasaydı.




VEYSEL BILGIN
Danışman VEYSEL BILGIN
29 Aralık 2011

Insanlarin uzerleri yari ciplak ta olsa bu olumu hakediyor anlamina kesinlikle gelmez. Yuce  Allah ta bu kadar kucuk bir varlik degildir 7 masum Universiteli gencin canini bu vesile ile alacak kadar.

Evrensel Hukukun vede bilimselligin disindaki mesnetsiz cevaplar bizi sadece cok daha fazla uzer.

Selamlar




P.E.
P.E.
30 Aralık 2011

Son derece talihsiz bir olay. Bu haberi okur okumaz hemen benim yasadigim bir olay aklima geldi. Bu olayi bir makalede yazmistim:

http://www.dogalgazprojesi.com/forum_posts.asp?TID=887 1&PN=1

Sorumluluk ihmal edilemeyecek kadar onemli bir gercektir. Hele ki baska insanlarin hayatlarini direk etkileyebilecek islerle ilgili sahip olunmasi gereken mesleki sorumluluk cok ciddi bir vicdan yuku getirir. Bu yetkilsinden yetkisizine herkes icin gecerlidir. Umarim boyle olaylardan herkes kendine bir pay cikarir ve gelecek icin gerekli degisiklikleri yapar.




liberal_makina
liberal_makina
30 Aralık 2011

Bartrobel34 yazdı:

\r
\r
Insanlarin uzerleri yari ciplak ta olsa bu olumu hakediyor anlamina kesinlikle gelmez. Yuce  Allah ta bu kadar kucuk bir varlik degildir 7 masum Universiteli gencin canini bu vesile ile alacak kadar.

Evrensel Hukukun vede bilimselligin disindaki mesnetsiz cevaplar bizi sadece cok daha fazla uzer.

Selamlar

\r
\r
Benim yazdıklarımı evrensel hukuk ve bilimsellikten uzak mı gördünüz?


liberal_makina
liberal_makina
30 Aralık 2011

Bartrobel34 yazdı:

\r
\r
Insanlarin uzerleri yari ciplak ta olsa bu olumu hakediyor anlamina kesinlikle gelmez. Yuce  Allah ta bu kadar kucuk bir varlik degildir 7 masum Universiteli gencin canini bu vesile ile alacak kadar.

\r
\r
Bu cümle, müslüman ancak, Kur'an'ı okumamış bir insana ait gibi duruyor.\r
\r
İnsanlar -iddia edilen ahlaksızlığa sahip olsalar da- bu şekilde öldürme yetkisini kendinde göremez bu doğru ancak, \r
\r
Zinaya yaklaşmayın, gerçekten o, 'çirkin bir hayasızlık' ve kötü bir yoldur.\r
İsrâ / 32\r
\r
olduğuna göre Allah onları kendi katında suçlu bulmuş olabilir.\r
\r
Peki, Allah büyük diye azap vermeyecek mi?\r
\r
Dilediğini azablandırır, dilediğine merhamet eder. O'na çevrilip-götürüleceksiniz.\r
Ankebût / 21\r
\r
\r
Nimet veya Musibeti vermede "illa şöyle olacak" diye Allah'ı sınırlandırabilir miyiz? Hayır:\r
\r
Ki O (Allah), göklerin ve yerin mülkü O'nundur. Allah, her şeyin üzerinde şahid olandır.\r
Bürûc / 9\r
\r
\r
Peki azabı nasıl şekillerde gelebilir?\r
\r
Derken kendilerine hatırlatılanı unuttuklarında, onların üzerlerine her şeyin kapılarını açtık. Öyleki kendilerine verilen şeylerle 'sevince kapılıp şımarınca', onları apansız yakalayıverdik. Artık onlar umutları suya düşenler oldular.\r
EN'ÂM Suresi 44\r
\r
İşte biz, onların her birini kendi günahıyla yakalayıverdik. Böylece onlardan kiminin üstüne taş fırtınası gönderdik, kimini şiddetli bir çığlık sarıverdi, kimini yerin dibine geçirdik, kimini de suda boğduk. Allah onlara zulmedici değildi, ancak onlar kendi nefislerine zulmediyorlardı.\r
ANKEBÛT Suresi 40\r
\r
Onlardan öncekiler de yalanladı; böylece azab onlara hiç şuurunda olmadıkları bir yerden gelip çattı.\r
ZUMER Suresi 25\r
vs.\r
\r
Tabi, gerçek suçlarını da, hak ettikleri cezalarını da biz değil Allah bilecektir.\r
İnsan olarak bize düşen\r
\r
"Aralarında hükmedersen adaletle hükmet." MÂİDE - 42 ayetine uyarak, sorumlu kişileri adalet önünde cezalandırmaktır.\r
\r
\r
Selâm ve selâmet, hüdâya tâbi olanlar üstüne olsun. Âmin.


makina_57
makina_57
02 Ocak 2012

Ankaradaki tesiatları gördümde Allah yardımcıları olsun valla boruya boru kaynatıp T yapmalar falan heran herşey olaiblirmiş gibi duruyor


birgaripyolcu
birgaripyolcu
29 Ocak 2012

Olaya sadece doğalgaz olarak da bakmamak lazım. Her yıl karbonmnoksitten yüzlerce insan hayatını kaybediyor. İmar Yönetmeliğinde yakıt sınıfı ayırmaksızın bacalar standartlara uygun olmalı yazarken yapı malzemeleri yönetmeliğide bacalar CE işaretli, güvenli olmalı diyor ve bacaların hangi standartlara uygun olacağını belirtiyor. Bu yönetmelikte bacalar için kullanım yerine ve türüne göre 4 tip malzeme tanımlanmış. Metal Bacalar, Plastik Bacalar, Seramik Bacalar ve Beton Bacalar. Bunların içinde tuğla baca olmamasına rağmen hala binalarda tuğla bacalar yapılmaya devam ediyor. Yeni binalarda bacaların doğru yapılıp yapılmadığının kontrol sorumluluğu ise yapı denetim firmalarının makina mühendislerinde. Bir çok yapı denetim firması bu sorumluluğunun farkında dahi değil. Aynı kaza yeni bir binada olsun ister gazlı ister katı yakıtlı, yapı denetim mühendisi direk okkanın altında. Bütün mevzuatlar onu işaret ediyor...


hvac
Uzman hvac
29 Ocak 2012

       Tartışmalar bir yana hata aslında herkeste var.Neden derseniz, insanımız gaz açıldıktan sonra menfezi olan camı gidip yeniden yaptırıyor.Böylece menfez artık olmuyor.Ankara'da ki olaya gelince 7 kişi üstü çıplak v.b. bunlar konu ile tamamen alakasız.Bizler teknik insanız lütfen konuyu dağıtmadan devam edelim.
       Ankara doğalgazın ilk girdiği şehrimiz.Öyleki ilk zamanlarda hava gazı tesisatına doğalgaz verilmiş.Siz tesisatları hiç gördünüz mü?Ankara'da bugüne kadar tesisat konusundaki tüm değişimleri görebilirsiniz.Mesela 7 kişinin ölümünde olduğu gibi.Önce bacalı cihazlara normal alüminyum esnek baca bağlanabiliyordu, sonra sakıncalı olduğunu gördüler ve çelik olanını istediler.Daha sonra da 2006'da bacalı kullanım ortadan kalktı.Ama bu arada yapılan uygulamalar güncellenmedi.Haliyle şu anda Ankara'da her çeşit uygulama var.
      İşin garibi işi yapanın suçlu konuma düşmesi, çünkü firma verilen şartnameyi uyguluyor.Farklı birşey yapsa zaten gazı açılmıyor.Bu nedenle çok dikkatli bir değerlendirme yapmak lazım.Ama şu bir gerçek nerde olursa olsun gaz dağıtım firmaları sorumluluktan kurtulacak birtakım yöntemler geliştiriyorlar ve suç firma ve müşteriye kalıyor.
      Yıllardır standart ve tek bir şartname çıkamadı.Kimi yerde kaynaklı, kimi yerde galvaniz boru ile,kimi yerde siyah çelik boru ile.Yani daha tesisat oturmadıki.Sonucu  da böyle kazalar tabi.
      Son olarak biz bu insanlar için üstleri çıplak v.b. diyerek bir yargıya varamayız.Şöyledir böyledir diyerek günaha girmeyelim.Sonuçta bu o 7 kişinin her biri ile Allah arasında.Hepimiz için geçerli olduğu gibi.
      Burada asıl olay yıllar geçtikçe meydana gelen olaylardan dolayı tecrübe edindikçe daha iyi hale getirdiğimiz şartnameleri uygularken önceki uygulamaları es geçmemiz.Sizce bu konuda kimdir sorumlu?Basitçe bizler bize verilen şartnameyi uygulayacağımız dair gaz dağıtım firmasına taahüt veriyoruz.Ve onlarda gaz açımında denetlemeyi yapıyorlar.Ha tabi, olurya daha iyi bir malzeme varken bilerek kötü malzeme kullanıldıysa ve denetimden birşekilde geçtiyse sorumlu değişir ama düşünün neyi uyguluyoruz?



ali orhun
ali orhun
30 Ocak 2012

 Bunların içinde tuğla baca olmamasına rağmen hala binalarda tuğla bacalar yapılmaya devam ediyor. Yeni binalarda bacaların doğru yapılıp yapılmadığının kontrol sorumluluğu ise yapı denetim firmalarının makina mühendislerinde. Bir çok yapı denetim firması bu sorumluluğunun farkında dahi değil. Aynı kaza yeni bir binada olsun ister gazlı ister katı yakıtlı, yapı denetim mühendisi direk okkanın altında. Bütün mevzuatlar onu işaret ediyor...birgaripyolcu

HOŞ GELDİNİZ İYİ DE YAPI DENETİMİNDE MAKİNA MÜHENDİSİ 2 YIL SORUMLU. BU NASIL İŞ?




ali orhun
ali orhun
30 Ocak 2012

@birgaripyolcu,

bahis ettiğiniz yönetmeliklerin tarih R.G numaralarını yazarmısınız? tşk




ali orhun
ali orhun
31 Ocak 2012

Olaya sadece doğalgaz olarak da bakmamak lazım. Her yıl karbonmnoksitten yüzlerce insan hayatını kaybediyor. İmar Yönetmeliğinde yakıt sınıfı ayırmaksızın bacalar standartlara uygun olmalı yazarken yapı malzemeleri yönetmeliğide bacalar CE işaretli, güvenli olmalı diyor ve bacaların hangi standartlara uygun olacağını belirtiyor. Bu yönetmelikte bacalar için kullanım yerine ve türüne göre 4 tip malzeme tanımlanmış. Metal Bacalar, Plastik Bacalar, Seramik Bacalar ve Beton Bacalar. Bunların içinde tuğla baca olmamasına rağmen hala binalarda tuğla bacalar yapılmaya devam ediyor. Yeni binalarda bacaların doğru yapılıp yapılmadığının kontrol sorumluluğu ise yapı denetim firmalarının makina mühendislerinde. Bir çok yapı denetim firması bu sorumluluğunun farkında dahi değil. Aynı kaza yeni bir binada olsun ister gazlı ister katı yakıtlı, yapı denetim mühendisi direk okkanın altında. Bütün mevzuatlar onu işaret ediyor...

@birgaripyolcu,

bahis ettiğiniz yönetmeliklerin tarih R.G numaralarını yazarmısınız? tşk






Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.